13 Eylül

Geleceğin Meslekleri Neler?

 

Çocukken bize en çok sorulan iki soru “Anneni mi daha çok seviyorsun, babanı mı? ve “Büyüyünce ne olmak istiyorsun?” Bunlardan ilkinin cevabı hemen hemen aynı olurken ikincisi kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. Kimi doktor, kimi veteriner, kimi öğretmen, kimi de polis olmak ister. Ancak bu mesleklerin çoğu günümüzde parlaklığını yitirmiş durumda. Günbegün dijitalleşen dünyamızda daha internet tabanlı işler revaçta. Yeni nesil de bunun farkında olacak ki kendine gelişim sahası büyük olan dijital dünyadan meslekleri layık görüyor. Çok da iyi yapıyor! Biz de bu yazıyı geleceğin meslekleri konusuna ayırdık. Gelin, geleceğin meslekleri neler, hep birlikte göz atıp öğrenelim.

Drone Pilotu

Bundan bir on ya da on beş yıl önce çok ütopik gelen drone pilotluğu, artık geleceğin meslekleri arasındaki yerini sağlamlaştırmış görünüyor. Bildiğiniz üzere drone, insansız bir hava aracı. Drone’ların günümüzde birtakım farklı sektörde kullanım alanı bulunmakta. Pek çok yerde, kafanızı kaldırdığınızda bir drone görme ihtimaliniz, geçmişe oranla çok daha yüksek. Bakın, drone kullanım alanlarından sadece birkaçını aşağıda sizin için listeledik.

  • Sağlık
  • Haritalama
  • Fotoğrafçılık
  • Sinema
  • Tarımsa uygulamalar
  • Spor
  • Eğlence
  • Enerji
  • Askeri
  • Trafik
  • Güvenlik
  • Hobi
  • Pazarlama
  • Lojistik

Sentetik Biyolog

Tahmin edebileceğiniz üzere dünyada en çok tüketilen gıdaların başında et çeşitleri geliyor. İnsanlar en çok kırmızı ve beyaz et çeşitlerini, ardından da sebze ve bakliyat tüketiyor. E, dünya nüfusunun da azımsanmayacak kadar çoğaldığını düşünürsek gelecekte bizi bir gıda krizinin beklediğini rahatça ve de üzülerek söyleyebiliriz. Bunun için de laboratuvar ortamında et üretmek büyük önem kazanıyor. Bunu da kimler yapacak? Sentetik biyologlar ve onların ekipleri. Dolayısıyla sentetik biyoloji uzmanlığı, Türkiye’de geleceğin meslekleri arasında üst sıralarda yer alıyor.

Yapay Zeka Mühendisi

Yapay zeka, uzun yıllardır hayatımızın bir parçası. Arabalarımızdan bilgisayarlarımıza, buzdolaplarımızdan televizyonlarımıza uzanan bir ağ içinde deneyimlediğimiz yapay zeka, gelecekte de bu alanda uzmanlaşmış kişilerin uğraşı olmaya devam edecek. Hem de gelişerek! Dünya çapında sayısız yüksek eğitim kurumunda bölümü bulunan yapay zeka mühendisliği, kesinlikle geleceğin parlak mesleklerinden biri.

Yazılım Geliştirici

Sırada geleceğin en çok kazandıran mesleklerinden biri var: Yazılım geliştiriciliği. Pek çok farklı endüstri dalında çalışma imkanı bulabilecek olan yazılım mühendisleri sayesinde şirketlerin dijital altyapı sistemleri kuruluyor ve sağlıklı biçimde işliyor. Yazılım geliştiriciler ister devasa markalarda kendine pozisyon bulabilir isterse kimseye bağlı kalmadan freelance olarak çalışabilir. Her iki şekilde de ciddi paralar kazanabilecek olan bu kişiler, becerilerini okullardan, kurslardan ya da kendi kendilerine geliştirebilirler.

Blockchain Uzmanı

Kripto para da uzun süredir hayatımızın bir parçası olmuş durumda ve gelecekte de yerini koruyacağa benziyor. Dolayısıyla bu konuda uzmanlığı olan kişiler, blok zincirlerini tasarlayıp akıllı sözleşmeler yaratarak bu alana daha fazla katkıda bulunabilir. Blokchain uzmanları sadece bunları yapmakla da kalmaz, aynı zamanda bu teknolojinin işleyişini daha verimli hale de getirir. Özellikle bankacılık sektöründe sıklıkla yer bulan blokchain uzmanları, gelecekte varlıklarını artırarak devam ettirecek gibi duruyor.

Oyun Geliştirici

Gamification olarak kullanılan oyunlaştırma, 10 yıl sonra geleceğin meslekleri arasında belki de en üst sırada yer alacak, kim bilir? Metaverse’ün de yaygınlaşmaya başlayacağı gelecek dünyada, dijital oyunlar bir üst seviyeden konuşuyor olacaktır. Dolayısıyla bu teknolojiyi yakından takip eden ve bu alanlarda sürekli araştırma yapan oyun geliştiriciler, gelecekte iş anlamında kendini güvende hissedecek.

Siber Güvenlik Uzmanı

Malum, dijitalleşme, çağımızın gündemi. Her şirket, daha da dijital olmak, sanal evrene ayak uydurmak ve bu yöndeki mevzuata uyum sağlamak üzere evrim geçiriyor. Hal böyle olunca da güvenlik büyük bir önem kazanıyor. Siber güvenlik uzmanlığı da bu noktada devreye giriyor. Gelişen teknolojinin hareketlendirdiği şirketler, istihdam ettikleri siber güvenlik uzmanları sayesinde dijital varlıklarını hem kendileri hem de hedef kitleleri için daha güvenli bir hale getirebiliyor.