27 Haziran

En Yaygın Kripto Para Terimleri

Metaverse, NFT, Ethereum, Bitcoin derken sanal dünyaya finansal anlamda da uzun süredir entegreyiz. Bu sonsuz aleme giriş yaptığımızda bildiğimiz ve bilmediğimiz sonsuz terimle de ister istemez karşılaşıyoruz. Bu kripto para terimleri pek çoğumuz için bir anlam ifade etmezken geri kalanlar için son derece mühim. Zira bu terimleri idrak etmeden işlem yapmak, kimi zaman imkansız hale gelebiliyor. Tam da bu sebeple bu yazımızı kripto para terimleri ve anlamlarına ayırıyoruz. Okumaya devam ederek kripto dünyasındaki en yaygın ifadelerin ne demek olduğu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Keyifli okumalar!

 

Altcoin

Altcoin, Bitcoin dışındaki dijital para birimlerinin genel adı olarak kullanılmakta. Bunların tümü Bitcoin’den daha sonra piyasaya sürülmüştür. Litecoin, Ripple, Ethereum bunların en bilinenlerine örnek.

 

Arbitrage

Kripto para ile ilgili terimlere Arbitrage ile devam ediyoruz. Arbitrage, iki farklı borsadaki fiyat farkından faydalanmayı ifade etmek için kullanılıyor. Örneğin Bitcoin bir borsada X dolara, diğerinde ise 2X dolara satılıyorsa siz Bitcoin’i ilkinden satın alıp ikincisinde satarak kar elde edebilirsiniz. Buradaki örnek Bitcoin, ancak siz dilerseniz altcoin’lerle de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Seçim sizin!

 

ATH

ATH, All-time High İngilizce ifadesinin kısaltmasıdır. Tüm zamanların en yükseği anlamına gelen bu terim. Bu ifadenin yer aldığı dijital para birimleri, şimdiye kadarki en yüksek değerinde demektir.

 

Block Zinciri

Kabaca açıklamak gerekirse block zincirleri, herkesin görüntüleyebildiği ve onaylayabildiği bir işlem listesi olarak açıklanabilir. Bu zincirlerde, para aktarmak veya almak için herhangi bir aracı olmaz. İşlemler çevrimiçi ortamda doğrudan yapılır.

 

DDoS Saldırısı

Kripto para borsası terimleri arasında sıklıkla kullanılan DDoS, İngilizce Distributed Denial of Service ifadesinin kısaltmasıdır. Dağıtılmış hizmet reddi olarak Türkçeye çevrilebilen bu terim, aslında sadece kripto dünyası değil, dijitalin geneli için geçerli. Burada durum, pek çok farklı tarafın, sistemi kötü niyetli veriyle doldurmak suretiyle aşırı yüklemesinden ibaret. Kötü niyetli tarafların amacı, bir web sitesinin sayfalarını işlevsiz hale getirmektir. DDoS, genellikle güvenlik açığı bulunan siteler için ciddi tehlike teşkil eder.

 

FOMO

Bu da İngilizce Fear of Missing Out ifadesinin bir kısaltması olarak literatüre yerleşmiş. Kaçırma korkusu olarak dilimize çevrilen bu terim, coin’i kaçırmamak için yüksek grafikten alış yapmak anlamına gelir. Grafiğin yükseleceğini umarak yapılan bu hareket, bazı durumlarda kayıpları da beraberinde getirebiliyor. Kısa zamanda büyük kazançlar elde etmek isteyenlerin tüm parasıyla girdiği işlemler, grafik düştüğünde büyük zararlara yol açabilmekte.

 

HODL

Kripto dünyasında yer alan bir para biriminin değeri düşerken, gelecek güzel günleri bekleyerek satış yapmama durumudur HODL. Holding On for Dear Life İngilizce ifadesinin kısaltması olan bu terim, özelikle para birimleri önemli dalgalanmalar yaşarken karşımıza çıkar.

 

Whale

Kripto para piyasası terimleri içinde en çok duyulanlar arasındaki whale, yüksek miktarlarda coin’i elinde bulunduran yatırımcıların genel adı olarak kullanılmakta. Türkçede ise terimin tam karşılığı olan balina ifadesini sıklıkla duyuyor olmalısınız.

 

Mining

Madencilik olarak çevrilen mining, özel bir sistemin kurulu olduğu bilgisayarlarda yeni bir kripto para birimi üretmek anlamına gelir. Burada atılan adımlar işlemlerin onaylanması ve blok zincirlerinin oluşturulmasını kapsamakta. Sonuç olarak da yeni altcoin ve token’lar üretilir.

Token demişken, konu hakkında kapsamlı bilgi almak için Token Nedir? başlıklı yazımıza göz atmayı unutmayın!

 

ICO

Initial Coin Offering, yani halka arz demek olan ICO, bir kuruluşun ya da işletmenin para toplamak amacıyla halka dijital jetonlar sunduğu ilk zamanı anlatmak için kullanılır.

 

Zerocoin

Zerocoin, anonim işlemleri gizlilikle yürütebilmek için kullanılan bir protokol. Bu protokol sayesinde işlem geçmişiniz olmasa dahi para göndermeniz mümkün.

 

Fork

Kripto para terimler sözlüğümüzü Fork ile sonlandırıyoruz. Fork, kripto paraların kurallarında veya protokollerinde yapılan bir değişiklik olarak açıklanmakta.