13 Eylül

Yapay Zeka Nedir? Nerelerde Kullanılır?

 

Günlük yaşamın içerisinde çok farklı alanlarda kaşımıza çıkan yapay zeka, teknolojinin hakim olduğu bu çağın önemli gerekliliklerinden. Ucundan kıyısından herkesin yapay zekaya dair bir fikri olsa da bu bahsedilen teknolojinin sınırlarını tam anlamıyla biliyor muyuz? Yapay zeka hangi olayların neticesinde ortaya çıktı? Peki ya yapay zeka bize hangi alanlarda yardım sağlıyor? Tüm bu merak edilen soruların yanıtlarını sizin için araştırdık ve en anlaşılır şekilde bir araya getirmeye çalıştık. Haydi şimdi gelin yapay zeka dünyasına birlikte göz atalım.

Yapay Zeka Yolundaki İlk Adımlar

Teknik açıdan yapay zekanın sınırlarını incelemeden önce tarihsel gelişimine şöyle kısaca bir göz atalım. Yapay zeka tarihçesi, makinelerin düşünüp düşünemeyeceğini sorgulayan Alan Mathison Turing tarafından 1943 yılında başlatıldı diyebiliriz. II. Dünya Savaşı dönemindeki bilgi ihtiyacından ortaya çıkan bu soru sayesinde insanoğlu kripto analizi yapabilen ve gönderilen mesajları deşifre etmeye yarayan cihazlar üretmeye başladı. Ortaya çıkan bu makineler için modern bilgisayarların da atasıdır diyebiliriz. Bu teknolojinin bilinen ilk kullanımı ise 50-51 yılları arasında Alan Mathison Turing tarafından bilgisayarlar için geliştirilen satranç yazılımı. Yapay zeka ismi ise John McCarty tarafından 1956 yılında ortaya atıldı. Yani geri dönüp baktığımızda bu teknolojinin temellerinin, bilgisayarların hayatımıza girdiği döneme kadar uzandığını ve zannettiğimiz kadar da yeni olmadığını rahatlıkla görebiliriz.

Yapay Zeka Nedir?

Artificial intelligence ismiyle ortaya çıkan yapay zeka, insan beynini taklit eden makineler için kullanılan bir terim. Bu tür makineler, verilen görevleri yerine getirirken topladığı bilgilerle kendisini kademeli biçimde geliştirebiliyor. Artificial intelligence isminin baş harflerinden meydana gelen AI kısaltmasına ise yapay zekadan bahsedilen pek çok yazıda ve ürün açıklamasında karşımıza çıkıyor.Yapay zeka nedir sorusunun cevabı için daha fazla ayrıntı verecek olursak; bu teknolojiye sahip olan sistemler veya makineler, insanlara özgü olan problem çözme yeteneği ve öğrenme gibi yeteneklere sahip oluyor. Son derece küçük boyutlardaki bir çipin makinelere yerleştirilmesiyle birlikte doğal zekaya işaret eden bilişsel işlevler makinelere aktarılmış oluyor. Yapay zeka ile ilgili karşınıza çıkabilecek bir başka tanıdık ifade ise makine öğrenmesi. Bu ifade, işaret ettiği durum bakımından çoğu zaman yapay zeka ile karıştırılabiliyor. Fakat yapay zeka ne demek diye baktığımızda makineler tarafından görüntülenen bir zeka çeşidi olduğunu görüyoruz. Machine learning yani makine öğrenmesini ise bilgisayarın ne yapacağına karar verirken insanların birebir komutlarına ihtiyacı olmadan öğrenebilmesi için matematiksel modellerin kullanılması şeklinde açıklayabiliriz. Yani yapay zeka genel bir çatı iken makine öğrenmesi, bu teknolojiyi oluşturan unsurlardan biridir. Makine öğrenmesine ek olarak kaşınıza çıkabilecek unsurlardan bir diğeri ise derin öğrenme. Deep learning kelimesinden çevrilen derin öğrenme ise gizli katman içeren yapay sinir ağları ve benzeri makine öğrenme algoritmalarını kapsayan çalışmaları ifade ediyor.

Yapay Zekanın Kullanım Alanları

Günümüzde yapay zeka kullanım alanları oldukça çeşitli. Her geçen gün geliştirilmeye devam eden yapay zeka, başarısını en çok siber güvenlik alanında gösteriyor. Farklı sektörlerde kullanılagelen bu teknoloji henüz hayatın her alanına yayılmak için yeterli olmasa da dijital ortamda adeta bir gereklilik haline geldiğini söyleyebiliriz. Siber güvenlik dışında yapay zeka nerelerde kullanılır diye baktığımızda kurumların işleyişini hızlandırmak için kullanıldığını görebiliriz. Kurumlarda, çok karmaşık veya son derece sıradan görevleri otomatikleştirmek için yapay zeka tahminlerine başvuruluyor. Ayrıca bu teknoloji, daha fazla erişilebilir veriye dair kapsamlı bir anlayış sunuyor.

Neden Yapay Zeka?

Yapay zeka algoritmalarının neden bu kadar benimsenip yaygınlaştığı üzerine herkesin bir tahmini bulunuyor. Bu tahminler ise çoğu zaman teknolojinin becerileri çevresinde şekilleniyor. Yapay zekanın benimsenmesini sağlayan unsurları üç maddede sıralayacak olursak;

  • Tahminlerinde isabeti artırmak için yüksek miktarda veriye erişebilmesi.
  • Bulut ortamındaki yüksek performanslı ve uygun fiyatlı bilişim gücüne kolayca erişebilme imkanı.
  • Rekabet noktasında avantaj sağlaması.