16 Haziran

Duygusal Zeka Nasıl Geliştirilir?

 

 

Hayatta mutluluk ve başarı söz konusu olduğunda duygusal zeka (EQ) da en az IQ kadar önemlidir. Duygusal zekanızı nasıl artırabileceğinizi, bunun sayesinde de nasıl daha güçlü ilişkiler kurabileceğinizi ve hedeflerinize nasıl ulaşabileceğinizi duygusal zeka hakkındaki bu yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

 

Duygusal Zeka Nedir?

 

Duygusal zeka (EQ olarak da bilinir), stresi azaltmak, etkili iletişim kurmak, başkalarıyla empati kurmak, zorlukların üstesinden gelmek ve çatışmayı yatıştırmak için kendi duygularınızı olumlu şekillerde anlama, kullanma ve yönetme yeteneğidir. Duygusal zeka bileşenleri, daha güçlü ilişkiler kurmanıza, okulda ve işte başarılı olmanıza ve kariyer ve kişisel hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olur. Ayrıca duygularınızla bağlantı kurmanıza, niyeti eyleme dönüştürmenize ve sizin için en önemli olan şeyler hakkında bilinçli kararlar almanıza da destek olabilir. Bunlar da belki de duygusal zeka neden IQ’dan daha önemlidir tezini savunanların lehine sunulabilecek birkaç önerme olabilir.

 

Duygusal Zeka Neden Önemlidir?

 

Duygusal zeka önemlidir, çünkü iş arkadaşlarınız, yöneticileriniz veya ortak çalıştığınız kişilerle önemli ve verimli ilişkiler geliştirmenize ve sürdürmenize olanak sunar. Duygusal zeka özellikleri aynı zamanda birden fazla insanın bakış açısını ve duygularını anlamayı gerektiren karmaşık sosyal durumlarda yolunuzu bulmanıza destek olur. Başkalarıyla ilişki kurmanın yanı sıra duygusal zeka, kendi duygularınızı yönetmenize, duygusal kalıpları tanıyarak ve size yardımcı olmayan duygularla mücadele etmek için stratejiler geliştirerek üzerinizdeki olumsuz etkileri sınırlamanıza da yardımcı olabilir.

 

Duygusal Zeka Nasıl Geliştirilir?

 

1. Kendinizin daha farkında olun: Duygularınızın ve çevrenizdekilere verdiğiniz duygusal tepkilerin farkında olmak, duygusal zekanızı büyük ölçüde geliştirebilir. Ne zaman endişeli veya kızgın hissettiğinizi bilmek, bu duyguları sağlıklı sonuçları teşvik edecek şekilde işlemenize ve iletmenize yardımcı olacaktır. Farkındalığınızı geliştirmek için güçlü bir duygu hissettiğiniz her anı takip edin ve bu duyguya neyin sebep olduğu hakkında notlar alın.

 

2. Başkalarının nasıl hissettiğini anlayın: Duygusal zeka belirtileri kendini yansıtma ile başlayabilir, ancak başkalarının davranışlarınızı ve iletişiminizi nasıl algıladıklarını ölçmek de önemlidir. Nasıl alındığınıza göre kendi mesajınızı nasıl ayarlayacağınızı bilmek, duygusal olarak zeki olmanın önemli bir parçasıdır. Emin değilseniz, tepkilerine öncelik verdiğinizi göstermek için her zaman başkalarına nasıl hissettiklerini sorabilirsiniz.

 

3. Aktif dinleme alıştırması yapın: İnsanlar hem sözlü hem de sözsüz iletişim yoluyla iletişim kurarlar, bu nedenle olası olumlu ve olumsuz tepkileri dinlemek ve izlemek duygusal zeka gelişimi açısından önemlidir. Başkalarını dinlemek için zaman ayırmak, sağlıklı ilişkilerin temelini oluşturabilecek bir saygı düzeyini de gösterir. Aktif bir şekilde dinlediğinizi göstermek için insanlara onları anladığınızı göstermek için sorular sormayı, onları onaylamayı veya konuşmadaki önemli noktaları tekrarlamayı deneyin.

 

4. Açıkça iletişim kurun: Duygusal zeka için güçlü iletişim becerileri şarttır. Ne söyleyeceğinizi veya yazacağınızı ve bilgileri ne zaman ileteceğinizi bilmek, güçlü ilişkiler kurmak için çok önemlidir. Örneğin, bir çalışma ortamında bir yönetici olarak, beklentileri ve hedefleri iletmek herkesi aynı fikirde tutmak için gereklidir. Mümkün olduğu kadar iletişimsel olmaya çalışın ve başkalarının sizinle duygularını iletmesi için birden fazla kanal oluşturun.

 

5. Pozitif kalın: Duygusal olarak zeki insanlar, olumlu bir kelimenin, cesaret verici bir e-postanın ve nazik bir jestin gücünü bilir. Stresli bir durumda pozitif kalmayı başardığınızda, çevrenizdeki diğer kişilerin de sakin kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu tutum aynı zamanda daha fazla problem çözmeyi ve ekip çalışmasını teşvik edebilir. Olumsuz duygular normal olsa da, etkilerini en aza indirmek için stratejiler geliştirin ve çözüm arayın.

 

6. Empati kurun: Başkalarının nasıl hissedebileceğini düşünmek, duygusal zeka geliştirme sürecinin önemli bir niteliğidir. Kendinizde hissetmediğiniz duygularla empati kurabileceğiniz ve başkalarına saygılı ve rahatlatıcı bir şekilde yanıt verebileceğiniz anlamına gelir. Kendinizi başkalarının konumunda hayal etmeye çalışın, böylece onların durumunda olsaydınız nasıl hissedebileceğinizi düşünebilirsiniz.

 

7. Açık fikirli olun: Duygusal olarak zeki insanlara genellikle yaklaşmak kolaydır çünkü onlar iyi birer dinleyicidirler ve diğer bakış açılarını değerlendirip anlayabilirler. Ayrıca yeni şeyler öğrenmeye ve yeni fikirleri benimsemeye de açıklar. Yeni bir fikir veya kavramdan emin olmasanız bile, onu günlük işlerinize uygulamanın nasıl görünebileceğini düşünmeye çalışın.

 

8. Geri bildirim alın: İster yakın tarihli bir sunumla ilgili olumlu geri bildirimler, ister görevleri daha verimli bir şekilde nasıl devredeceğiniz konusunda daha kritik öneriler olsun, geri bildirimi duyabilen türden biri olmak önemlidir. Geri bildirime açık olmak, eylemleriniz için sorumluluk alabileceğiniz ve başkalarıyla iletişim kurma şeklinizi geliştirmeye istekli olduğunuz anlamına gelir. Bazı geri bildirimleri almak zor olsa da, bunu öğrenmek ve profesyonel olarak büyümek için bir fırsat olarak düşünebilirsiniz. Geri bildirim hakkında daha fazla detay öğrenmek için hemen Geri Bildirim Nedir yazımızı okuyun.