28 Kasım

Püf Noktalarıyla Mükemmel İş Başvurusu Nasıl Yapılır?

 

 

Birçok işveren, daha nitelikli adaylar toplamak amacıyla açık pozisyonlarını çoğunlukla online mecralarda yayınladığından iş başvurusu nasıl yapılır, bilmek ve iş başvurusu yaparken nelere dikkat etmeli, hakim olmak çok önemlidir. Nasıl ve nerede iş arayacağınızı bilmek, niteliklerinize uygun bir iş bulmanıza yardımcı olacaktır. Her iş başvurusu süreci farklıdır ancak başvuruyu kolaylaştırmak için öğrenebileceğiniz bazı temel bilgiler vardır. Bu yazımızda mükemmel bir biçimde iş başvurusu nasıl yapılır, detaylarıyla ele alacağız.

 

İşe Başvururken Hangi Bilgileri Hazırlamalıyım?

Bir işe başvurduğunuzda genellikle iş başvurusu için gerekli evraklar listeniz olacak ve belirli türde bilgileri sağlamanız gerekecektir. Çoğu işveren ilk başvuru esnasında şu bilgileri sağlamanızı bekler:

 

  • Kişisel bilgiler: İsim, ev adresi, telefon numarası ve e-posta adresi.
  • İstihdam geçmişi: İşveren, iş unvanı, iş sorumlulukları ve yaptığınız her iş için istihdam tarihleri.
  • Eğitim geçmişi: Devam edilen okullar, dereceler, mezuniyet tarihleri ve sertifikalar.
  • Referanslar: Bazı işverenler başvuru sürecinin bir parçası olarak referansların isimlerini ve telefon numaralarını talep etmektedir; diğerleri adaylarla röportaj yapana kadar bekler.
  • İsteğe bağlı: Ayrıca çalışabileceğiniz saatler ve tarihler ile ne zaman başlayabileceğiniz de sorulabilir.

Bu bilgilerin çoğu zaten iş başvurularının olmazsa olmazı CV'nizde yer alacaktır. CV Nasıl Hazırlanır rehberimizi okuyarak kusursuz bir özgeçmiş oluşturabilirsiniz.

 

Mükemmel Bir Şekilde İş Başvurusu Nasıl Yapılır?

 

1. Kariyer hedeflerinizi belirleyin: Ne tür bir iş istediğiniz konusunda net olmanız önemlidir. İstediğiniz kariyer hakkında karar vermek göz korkutucu görünebilir, ancak doğru psikometrik ve kişilik değerlendirmesi aracılığıyla beğendiğiniz ve güçlü yönlerinizi belirleyerek mükemmel kariyerinizi keşfedebilirsiniz. Hedef odaklı olmanız, kariyer amaçlarınızı doğru belirlemenize yardımcı olacak ve iş bulma sürecinizi kolaylaştıracaktır.

2. CV'nizi hazırlayın: İş başvurusu sürecinizin başlangıcında yapmanız gereken en önemli şey de özgeçmişinizi yazmak veya güncellemektir. Her ne kadar tüm işverenler sizden CV göndermenizi istemese de, iş başvuru formu doldurmanıza yardımcı olması için CV'nize başvurabilirsiniz.

3. Açık iş pozisyonlarını arayın: İş ilanları, örneğin uzman işe alım siteleri, işverenlerin web siteleri, sosyal medya, işe alım ajansları ve benzeri mecralarda duyurulur. İlginizi çeken kariyer alanı, sektör, konum veya istihdam türündeki işleri tanıtan kaynaklara odaklanın. Kamu sektörü işleri, stajyerlik fırsatları, lisansüstü düzeyde kariyerler vb. konularda uzmanlaşmış web sitelerini araştırarak niteliklerinize uygun işleri filtreleyebilirsiniz.

4. Başvuru formunu doldurun: Size uygun bir açık pozisyon bulduğunuzda ve gerekli kriterleri yerine getirdiğinizden emin olduğunuzda özellikle ilgilendiğiniz firmaların web siteleri üzerinden iş ilanlarına bakarak spesifik başvuru formlarını doldurabilirsiniz. Elbette bazı işverenler CV talep edebilir veya kağıt üzerinde bir form doldurmanızı da bekleyebilir.

5. Bir ön yazı hazırlayın: Spesifikasyona uygun bir CV ile başvuruyorsanız veya reklamı yapılan bir işe CV'nizi gönderiyorsanız, beraberinde bir iş başvurusu ön yazısı eklemeniz lehinize olacaktır. Ön yazınızı olabildiğince kısa tutun, ancak her zaman fırsata göre uyarlayın. Başvuruya bağlı olarak ön yazınızda iş unvanı ve varsa iş referansı, ilanını gördüğünüz boş pozisyon, sizi bu pozisyona uygun kılan temel şeyler, bu işverendeki bir işin size cazip gelmesinin nedenleri ve görüşmeye katılmaktan memnuniyet duyacağınıza dair bir gösterge mutlaka yer almalıdır.

6. Görüşmeye hazırlanın: Başarının ve sinirlerinizi yatıştırmanın anahtarı iyi hazırlanmaktır. Mülakat teknikleri konusunda bir ön araştırma yaparak kendinizi hazırlayabilir, mülakatınızın yüz yüze, çevrimiçi ve hatta telefon ya da videoyla olmasına bakılmaksızın birçoğu için geçerli olacak bazı önemli tavsiyeleri göz önünde bulundurarak pratik yapabilirsiniz.

7. Sonucu takibe alın: Mülakattan sonra sonucu ne zaman alabileceğiniz önceden işverene sorun. Sonucu beklediğiniz zamanda alamazsanız kuruluşla iletişime geçmekten çekinmeyin. Başarılı olmazsanız da çok fazla hayal kırıklığına uğramayın. Çoğu zaman çok sayıda aday olduğunu ve birisinin sizden biraz daha fazla deneyime sahip olabileceğini unutmayın; piyasada mutlaka size uygun bir iş vardır ve bu adımları izleyerek siz de o mükemmel işe kavuşabilirsiniz.