13 Temmuz

CV Nasıl Hazırlanır?

 

 

İnsan kaynakları uzmanlarının işe alım süreçleri esnasında CV'nize yalnızca 8 saniye harcadıklarını biliyor muydunuz? Bu nedenledir ki CV nasıl hazırlanır bilmek ve CV'nizin doğru nedenlerle öne çıktığından emin olmak çok önemlidir. Bu yazımızda nasıl CV hazırlanır öğrenerek başvurunuzun mülakat aşamasını geçmesini sağlamaya yardımcı olacak tüyoları keşfedin.

 

CV Nedir?

 

CV, hayat akışı anlamına gelen, açılımı curriculum vitae olan Latince bir deyimdir ve özgeçmiş anlamına gelir. En temel haliyle iş başvurusu yaparken kullanılan bir belgedir. Eğitiminizi, becerilerinizi ve ilgili iş deneyiminizi özetlemenizi sağlayarak becerilerinizi potansiyel işverenlere başarılı bir şekilde satmanıza olanak tanır. Özgeçmişinizin yanı sıra, işverenler ayrıca iş başvurusu esnasında bir ön yazı isteyebilir, bu yüzden de yeni bir iş ararken hem CV nasıl hazırlanır örnek olarak bilmek hem de bir ön yazının ne olduğuna dair fikir sahibi olmak gerekir. CV’nize eklemek üzere daha pek çok başarı, beceri ve yetenek ekleyebileceğiniz, hayatınızda kendinizi daha başarılı hissetmenize ön ayak olacak tüyolar için Başarılı Olmak İçin Ne Yapmalıyız yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

Bir CV Ne Kadar Uzunlukta Olmalı?

 

Yeni bir iş arayışı sürecine giren her çalışan, CV nasıl hazırlanmalı konusunu mutlaka araştırmalı ve en temel standartlara hakim olmalı. Standart bir CV, A4'ün iki tarafından daha uzun olmamalıdır. Elbette tek beden herkes için uygun olmayabilir. Örneğin, asgari deneyime sahip bir okuldan ayrılan veya yeni mezun olan birinin A4'ün yalnızca bir yüzünü kullanması gerekebilir ve deneyimsiz CV nasıl hazırlanır bilmesi kafidir. Sık kullanılmasa da, üst düzey rollerde olanlar veya son beş ila on yıl içinde çok fazla deneyim kazanmış veya birden fazla işte çalışmış kişiler için üç sayfalık bir özgeçmiş daha uygun olabilir. Örneğin, bazı tıbbi veya akademik özgeçmişler deneyiminize bağlı olarak daha uzun olabilir. CV'nizi özlü tutmanız önemli olmakla birlikte, deneyiminizi olduğundan kısa satmaktan da kaçınmalısınız. Profesyonel CV nasıl hazırlanır üzerinde çalışırken yalnızca eğitiminizin ve deneyiminizin ana noktalarını dahil ederek yerden tasarruf edebilirsiniz. İlgili bilgilere bağlı kalın ve ön yazınızda söylediklerinizi tekrarlamayın. CV'nizi düzenlemekte zorlanıyorsanız, kendinize CV'de yer alan bilgilerin sizi satıp satmadığını sorun. Bu bilgiler başvurduğunuz işle ilgili değilse silin, on yıl öncesinden eski bir detaysa gereğinden fazla detay vermeyerek özetleyin.

 

Bir CV'de Neler Olmalı?

 

CV nasıl hazırlanmalı diye baktığımızda aslında farklı iş başvuruları için farklı CV örnekleri ile karşılaşmak mümkün. İster staj için CV nasıl hazırlanır ister İngilizce CV nasıl hazırlanır diye merak ediyor olun, başvurduğunuz amaçtan bağımsız olarak her CV'de mutlaka bulunması gereken nüansları şu şekilde listeleyebiliriz:

 

  • İletişim bilgileri: Tam adınızı, ev adresinizi, cep telefonu numaranızı ve e-posta adresinizi ekleyin. Doğum tarihinizin bir önemi yoktur ve bir oyunculuk veya modellik işi için başvurmuyorsanız bir fotoğraf eklemenize gerek yoktur. Profesyonel bir ağ profiliniz, web siteniz veya çevrimiçi portföyünüz varsa, iletişim bilgileriniz içinde buna bağlantı verin.
  • Profil: CV profili, temel niteliklerinizi vurgulayan ve kalabalığın arasından sıyrılmanıza yardımcı olan kısa bir ifadedir. Genellikle bir özgeçmişin başına yerleştirilir ve kariyer hedeflerinizi ifade ederken birkaç ilgili başarı ve beceri içerir. İyi bir CV profili başvurduğunuz sektöre odaklanır, çünkü kapak mektubunuz işe özel olacaktır.
  • Eğitim: Mesleki nitelikler de dahil olmak üzere önceki tüm eğitimleri listeleyin ve tarih atın. En yeniyi en başa yerleştirin. Yeterlilik türünü/derecelerini ve tarihlerini ekleyin.
  • İş deneyimi: Bahsettiğiniz her şeyin başvurduğunuz işle alakalı olduğundan emin olarak iş deneyiminizi ters tarih sırasına göre listeleyin. İş unvanınızı, şirketin adını, kuruluşta ne kadar süredir çalıştığınızı ve temel sorumlulukları ekleyin. Konuyla ilgili bol miktarda iş deneyiminiz varsa, bu bölüm eğitimden önce gelmelidir.
  • Beceriler ve başarılar: Burası, konuştuğunuz yabancı diller ve yetkin bir şekilde kullanabildiğiniz, sektörünüze özel yazılım, program vb. araçlar hakkında konuştuğunuz yerdir. Listelediğiniz beceriler işle alakalı olmalıdır. Görüşmede iddialarınızı desteklemeniz gerekeceğinden, yeteneklerinizi abartmayın. İşe özgü pek çok beceriniz varsa, becerilere dayalı bir özgeçmiş yapmalısınız.
  • İlgi Alanları: Sosyalleşme, sinemaya gitmek ve kitap okumak, bir işe alım uzmanının dikkatini çekecek ilgi alanları olmayacaktır. Bununla birlikte, alakalı ilgi alanları, kim olduğunuza dair daha eksiksiz bir resim sağlamanın yanı sıra size görüşmede konuşacak bir şeyler verebilir. Örnekler arasında gazeteci olmak istiyorsanız kendi bloğunuzu veya topluluk bültenlerinizi yazmak, satış yapmak istiyorsanız bir drama grubunun parçası olmak ve çevreci bir iş istiyorsanız iklim değişikliği aktivizmine dahil olmak sayılabilir. Alakalı hobileriniz veya ilgi alanlarınız yoksa bu bölümü hiç eklemeyin.
  • Referanslar: Bu aşamada her bir referansın tek tek isimlerini vermenize gerek yoktur. 'Talep üzerine referanslar mevcuttur' diyebilirsiniz, ancak çoğu işveren durumun böyle olduğunu varsayar, bu nedenle referanslar kısmını CV hazırlama esnasında hiç eklememeyi de tercih edebilirsiniz.