27 Haziran

İş Yerinde Stres Yönetimi ve Önemi


İş sahibi olan hemen herkes, kariyerinin bir bölümünde iş yerinde strese maruz kalmıştır desek, abartmış olmayız. İşe bağlı olarak doğan baskı ve bu baskıdan dolayı gelen stres, işini çok seven kişilerin bile karşı karşıya kalabileceği bir durum. Her işin kendine has stres yaratan elementleri ve açıları vardır; önemli olan bu unsurları fark ederek iş yerinde stres yönetimi yapabilmektir. Peki iş yerinde stres yönetimi nedir ve neden önemlidir? İşinizde size kolaylık sağlayacak stres yönetimi teknikleri nelerdir? Baskı ve beklentilerin altında ezilirken stres yönetimi nasıl yapılır? Detaylar bu yazımızda.

 

İş Yerinde Neden Strese Maruz Kalırız?

İş yerinde stresin hem kısa hem uzun vadeli yansımaları olabilir. Kısa vadede bir teslim tarihine yetişmeye çalışıyor olabilir ya da zorlayıcı bir görev üzerine odaklanmış olabilirsiniz. Uzun vadede ise kronik hale gelen stres, size sürekli gergin ve diken üstünde hissettirebilir. İş yerinde stresle karşılaşmamızın en yaygın sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Düşük maaş
  • Fazla iş yükü
  • Kendini geliştirebilmek için yeterli alanın/imkanın olmaması
  • Sosyal destek eksikliği
  • Herhangi bir etkileşim içermeyen, zorlayıcı olmayan bir meslek
  • İş ile alakalı kararlarda yeterli söz sahibi olamama
  • Net olmayan performans beklentileri
  • Birbiriyle çelişen iş talepleri
  • En kısa sürede yetiştirilmesi gereken işlerin fazlalığı

 

İş Yerinde Stresin Etkileri Nelerdir?

İş yerinde kontrol edilemeyen stres, eve vardığınız zaman kendi kendine ortadan kaybolmaz. Stres kronikleştiği ve sizinle kalmaya devam ettiği sürece sağlığınıza karşı bir tehdit oluşturabilir. Stresli bir iş ortamı, baş ağrısı, mide ağrısı, uyku düzensizlikleri, öfke nöbetleri ve konsantre olmakta zorluk çekme gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Kronik stres ise bunlara ilave olarak uykusuzluk, anksiyete, yüksek tansiyon ve zayıflamış bir bağışıklık sistemini beraberinde getirir. Yönetilmediği ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde iş yerinde düzenli olarak maruz kaldığınız stres nedeni ile depresyona girebilir, obezite sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir ve daha önce sahip olmadığınız kalp rahatsızlıkları geliştirebilirsiniz. Bu yüzdendir ki iş yerinde stres yönetimi oldukça önemli ve kimi zaman mecburidir.

 

İş Yerinde Stres Yönetimi Teknikleri Nelerdir?

  1. Sizde stres oluşturan unsurları tespit edin: Birkaç hafta boyunca düzenli bir günlük tutarak hangi durumlarda strese girdiğinizi ve bu durumlara nasıl tepki verdiğinizi not alın. Düşüncelerinizi, hislerinizi ve konuya dair bildiğiniz tüm verileri kayıt altına alın; söz konusu olaya dahil olan kişiler de dahil. Sesinizi yükselttiniz mi? Otomattan bir çikolata mı aldınız? Yürüyüşe mi çıktınız? Bu şekilde notlar almak, stres tetikleyicilerinizi tespit etmek ve onlara verdiğiniz tepkileri ölçmek açısından faydalı olacaktır.

  2. Strese karşı sağlıklı tepkiler geliştirin: Sigara içmek ya da abur cubur yemek gibi tepkiler vermek yerine gerginliğinizin arttığını hissettiğiniz anlarda daha sağlıklı tepkiler vermeyi deneyin. Egzersiz, en etkili stres yönetme teknikleri arasında yer alır. Stresle başa çıkmak için yoga yapabilir, hobilerinize zaman ayırabilir, bir kitap okuyabilir ya da ailenizle daha fazla vakit geçirebilirsiniz. Kaliteli ve yeterli uyku da stresle baş etme konusunda sizin için altın değerinde bir yatırımdır.

  3. Kendinizi "kapatıp açın": Tıpkı elektronik cihazlar gibi, insanların da aslında kendilerini zaman zaman "kapatıp açarak" resetlemeye ve fabrika ayarlarına dönmeye ihtiyaçları vardır. İş yerinde stres yönetimi yapmak için şarjınızı yeniden dolduracak aktivite ve etkinliklere öncelik verin. Yaptığınız işe bir ara vererek kronik stresin ve yorgunluğun negatif etkilerinden kaçınabilirsiniz. Yarım gün dahi olsa izin almak, öğle molanızda uzun bir yürüyüşe çıkmak ya da bir iş arkadaşınızla sohbet etmek, bardağınızı yeniden dolduracak örneklerden birkaç tanesi.

  4. Yöneticinizle konuşun: Çalışanların sağlığı, iş yerindeki verimliliği doğrudan etkileyen faktörlerden biri, bu yüzden de iş yerinde stres yönetimi ile baş ettiğinizi yöneticiniz de bilmeli. Yöneticinizin sorumlulukları arasında çalışan iyiliğini ve sağlığını gözeten bir iş ortamı oluşturmak da yer aldığı için onunla açık ve net bir şekilde konuşabilir ve sizi strese sokan unsurların üzerinden tek tek geçmeyi talep edebilirsiniz. Üstünüzden bu tarz bir destek aldığınız zaman stres yönetimini daha kolay şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

  5. İş - özel hayat dengenizi iyi ayarlayın: İşe dair strese girmemek ve sürekli olarak işinizle ilgilenmemek için iş - aile hayatınızı dengelemeniz gerekir. İşi işte bırakarak eve geldiğinizde sevdiklerinizle vakit geçirmeye ve onlardan pozitif enerji alarak kendinizi yenilemeye odaklanabilirsiniz.

  6. Düzenli olun: Kendinize zaman çizelgeleri, planlar ve programlar oluşturarak neyi ne zaman yapmanız gerektiğini önceden kestirin. İş yerinde düzenli ve programlı olduğunuz zaman biriken işlerin stresinden kurtulur, hangi işi önceliklendirmeniz gerektiğini önden kestirebilir ve iş yetiştirme derdi olmadan işinizi layıkıyla yapmaya odaklanabilirsiniz.

 

Daha Stressiz Bir İş Ortamı İçin...

  1. Yeni bir iş gününe uyandığınızda iş öncesi geçirdiğiniz sürenin pozitif ve stressiz olmasına özen gösterin.
  2. Biri sizden bir iş talep ettiğinde talebe dair bilmeniz gereken tüm detayları işe başlamadan öğrenin.
  3. Dedikodu başta olmak üzere iş arkadaşlarınızla sizi çelişkiye sokabilecek tüm toksik iletişim kanallarından uzak durun.
  4. Sizi bekleyen günü ve işleri planlayarak sıraya koyun ve önceliklendirme yapın.
  5. Masanızın, sandalyenizin, bilgisayarınızın, ayakkabılarınızın ve kıyafetlerinizin rahat olmasını sağlayın.
  6. Aynı anda birden fazla iş yapmaya kalkmayın.
  7. Öğle yemeğinden sonra 5 dakikalık dahi olsa ufak bir yürüyüş için zaman ayırın.
  8. Mükemmeliyetçi olmaya çalışmayın.
  9. Eve dönerken müzik dinleyerek günün yoğunluğunu ve gerginliğini atmaya çalışın.